vrijdag 7 september 2007

't Kofschip

Geschreven in het zesde middelbaar. Opdracht: schrijf een lezersbrief.

Mijn ontsteltenis was groot toen ik las dat volgens recent onderzoek nog maar zestig procent van de Vlaamse kinderen in de lagere school slaagt op Nederlandse dictees. Verbazend was het op zich niet, maar toch vind ik dat de kennis van de spelling best wat groter mag zijn. Aan de hand van deze statistieken ontstond het idee om de Nederlandse spelling te vereenvoudigen. Gaan we terug naar de Middeleeuwen, waar alle woorden geschreven werden zoals men ze uitsprak?

Ik ben persoonlijk nogal begaan met de Nederlandse spelling. Voornamelijk fouten aangaande tweeklanken en werkwoorden springen meteen in het oog. Helaas ben ik gedwongen om mij hier alsmaar vaker aan te ergeren, voornamelijk op het Internet. Internet is handig, dat ontken ik zeker niet, maar er wordt naar mijn mening niet goed mee omgegaan. Kinderen leren vanaf elf jaar hoe ze met een computer moeten werken en al snel ontdekken ze de wijde wereld van het chatten en e-mailen. Allemaal goed en wel, positief op verscheidene vlakken, maar de spelling wordt al te vaak verwaarloosd. Nu wil men kinderen, de nieuwe generatie, en zelfs volwassenen het voordeel van de twijfel geven door de spellingsregels en grammaticale structuren te herzien. Ik ben van mening dat dit zwaar overdreven is. Hoe moeilijk is het om de zeven letters te onthouden - op de koop toe in een leuk woordje vervat? Helemaal niet moeilijk, natuurlijk niet. We leren het op school, hebben het na verloop van tijd onder de knie en dan… gaan we chatten, op online fora rondzwerven enzovoort. Daar vormt zich het probleem. Alles moet snel gaan, niemand houdt rekening met de al dan niet correcte manier van schrijven. Weblogs bevatten fouten, tot daar toe, maar websites van officiële instanties, met dt-fouten, daar kan ik niet bij. Moest het daar ook snel gaan?
Ik denk dat wij mensen ons snel aanpassen aan goede, maar ook aan minder goede, of zeg maar slechte gewoontes. En jammer genoeg ontwikkelt zich deze trend ook op vlak van spelling. Kinderen komen thuis van school, zetten zich achter de heilige pc, chatten met vriendinnetjes of zelfs met vreemden, het maakt niet uit, maar de taal doet er niet toe. Na een tijd verloedert dus het taalbewustzijn en het is niet eenvoudig de knop weer om te schakelen eens het weer gaat om zakelijke taal. Ook valt het op dat dit niet enkel bij kinderen voorkomt, maar ook bij volwassenen, getuige daarvan openbare websites met informatie “van algemeen nut”. Mensen voegen in de onvoltooid tegenwoordige tijd eerder een “d” als een “t” toe aan de stam van een werkwoord, of ze vergeten dat “ik” “nooit t drinkt”.
Zo goed als niemand stoort zich aan deze fouten, maar is taal niet een van de belangrijkste vormen van communicatie? Kunnen er geen misverstanden ontstaan? Lijkt het niet van minder professionaliteit te getuigen als een tekst vol spellingsfouten staat? Volgens mij wel.
Nu ja, waarschijnlijk breek ik mijn hoofd over iets wat misschien niet zal gebeuren, maar de spelling- en grammaticaregels veranderen - hiermee bedoel ik vereenvoudigen - lijkt me enkel en alleen een gemakkelijkheidsoplossing. Ik zie in deze dalende taalkennis voornamelijk kenmerken van luiheid. “Wat zeg je nu, luiheid, daarjuist zei je nog dat alles snel moet gaan?” Ja, inderdaad, men denkt niet meer na… vandaar… mentale passiviteit. Of is het… dichterlijke vrijheid?
Een verklaring van het fenomeen ‘dt-fouten’ kan ik niet geven. Ook een oplossing ligt niet voor de hand. Maar ’t kofschip moet boven water blijven.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

eefje, je bent er de laatste tijd echt wel erg mee bezig he??
is het omdat je boos bent??? ofzo???

Eef zei

Goh... 'k ben er al langer mee bezig (dit schrijfsel dateert al van meer dan een jaar geleden)... maar het irriteert me gewoon :-)

Regenhart zei

owwww :-)
jij bent een boze lezer :-D I like I like I like *grinnik*

Jij zou mijn prof van Nederlands 's moeten ontmoeten. De lieve (hum hum) Willy. You'd get along just fine ;-)

x

Anoniem zei

Zalig.
Ik deel volledig uw mening.
Ik schrijf zelf waarschijnlijk niet perfect, maar ik doe mijn best. En ik stoor mij dan ook enorm aan taalfouten. Eigenlijk vooral aan die/dat-fouten.
xx

Anoniem zei

Irriteren is geen leuke hobby, kan je beter een andere hobby nemen dan taal

maxplanck zei

't fokschaap!!!
Voor de rest ben ik redelijk akkoord met de post.

Eef zei

Tja, ik heb het geleerd met 't kofschip, en dat kwam mooi uit met het boven water blijven en zo... maar 't fokschaap is voor sommigen misschien nog gemakkelijker. :-)

Elfje zei

Hoi Eefje!
Nu kan je de fouten uit mijn blog komen zoeken!!
^^
-xXx-

Anoniem zei

Hela, er zijn hier nog mensen die het fenomeen Smedts hebben moeten toelaten tot hun leven, getuige de reactie van Regenhart. Wee ons...

Maar ik ben het wel met je eens. Het is prachtig dat de taal verandert in haar gesproken vorm, maar de formele taal moet denk ik vooral niet te gauw meeveranderen. En dus is het een verkeerde zaak als kranten zich te buiten gaan aan spel- en taalfouten. Of aan stijlfouten (prof. Smedts heeft er overigens ook een handje van de ergste stijlfouten te maken).

Dus conservatief zijn in het AN, dat lijkt me alvast een uitstekend plan. Want wie alleen maar een informele variant van zijn taal spreekt, is een halve spreker.